Uuden Pasilan parhaalle paikalle ei rakennetakaan uutta, vaan saneerataan ekologisesti vanhaa

Triplan ohittavaa siltaa pitkin kulkeva ei voi olla huomaamatta suoran päässä siintävää keltaista toimistorakennusta, joka ei ulkomuodoltaan juuri poikkea naapurirakennuksista. Aiemmin Otavamedian pääkonttorina tunnetussa kiinteistössä on kuitenkin alkanut mielenkiintoinen projekti, jonka valmistuttua uudistettu toimistorakennus muuntuu uuden ajan hybridityöläisten käyttöön.

HS:n artikkeli (9.5.2021) nostaa esiin vanhojen koulujen ja kerrostalojen saneeraamisen ilmastoystävällisempänä vaihtoehtona uudisrakentamiseen verrattuna.

Ekologista korjausrakentamista harjoitetaan myös uudessa Pasilassa, kun vanha Otavamedian toimistotila valjastetaan muuttuneen työelämän tarpeisiin soveltuviksi toimistotiloiksi. Vanhan talon saneeraamisella odotetaan syntyvän huomattavasti ilmastoystävällisempi kiinteistö uuden rakentamiseen verrattuna, kun kokonaispäästöjä tarkastellaan 30 vuoden aikajänteellä.

Projektin takana oleva Kansallis-yhtiöt solmi hiljattain urakkasopimuksen R4 Korjausurakointi Oy:n kanssa mittavasta saneeraushankkeesta. Uudistustyöt talossa ovat käynnistyneet kesäkuun alussa.

Keltainen Ester1-toimistotalo sijaitsee aivan Triplan ohi vievän sillan päässä, Länsi-Pasilassa.

Vaativassa projektissa hyödynnetään modernia tietomallinnusta

Vanhan kiinteistön saneeraustyöt ovat lähes poikkeuksetta yllätyksiä täynnä.

”Tämä johtuu siitä, että usein hankesuunnitelmat tehdään kiinteistön vanhojen piirustusten pohjalta. Kun saneeraustyöt sitten aloitetaan, paljastuukin rakenteista yllätyksiä, joita ei alkuperäisissä piirustuksissa ole”, toteaa R4:n toimitusjohtaja Jose Hämäläinen.

Yllätysten minimoimiseksi uudistustyö alkoi jo aiemmin kevytpurkutyöllä, jolloin kaikki kantavan betonirungon ja elementtien sisäpuolella sijaitsevat väliseinät, rakenteet, talotekniikka sekä haitta-aineet poistettiin. Purkujätteistä kierrätettiin 81,6 % ja hyötykäytettiin 17,4 %. Ainoastaan 1 % jäi hyödyntämättä.

Tämän jälkeen suunnittelussa hyödynnettiin nykyaikaista tietomallinnusta. Alkuperäisten suunnitelmien ja osin laserkeilauksen avulla laadittujen, kolmiulotteisten tietomallien avulla saneeraus on mahdollista tehdä ilman suunnitelmien jatkuvaa päivittämistä töiden edetessä.

Kansallis-yhtiöiden hankekehitysjohtajan Markus Palmrothin mukaan  korjausrakentamisen suurin haaste on mahduttaa uusi talotekniikka olemassa olevaan rakennukseen. Koska kiinteistön käyttövaihe muodostaa jopa 90 % koko rakennuksen elinkaaren päästöistä, tarvitaan taloon energiankulutuksen minimoiva moderni talotekniikka. 

”Tietomallinnuksen hyödyntämisellä varmistamme sekä korjaushankkeen hallitun toteutuksen että energiaa säästävän talotekniikan mahduttamisen nykyiseen rakennusrunkoon”, Palmroth summaa.

101 paneelista koostuva oma aurinkovoimala tuottaa noin 7 % sähköntarpeesta

Ester1:n peruskorjaus toteutetaan Gold-tason LEED-sertifikaatin standardien mukaan. Kyseessä on maailman käytetyin kiinteistöjen sertifiointijärjestelmä, joka määrittelee reunaehdot ekologiselle korjausrakentamiselle.

Ekologisuuden vaatimusten täyttäminen koostuu lukemattomista pienistä ja suuremmista osista. Esimerkkinä sähköntuotannossa suositaan paikallisia uusiutuvan energian lähteitä. Talon katolla on oma aurinkovoimala, joka tuottaa jopa 7 % kiinteistön sähkötarpeista. Vettä säästävät hanat alentavat vedenkulutusta 30 %, moderni kiinteistöautomaatio tehostaa kaikkea energiankäyttöä. Sähkön- ja vedenkulutusta puolestaan seurataan ja raportoidaan tarkasti sekä kiinteistön valmistuttua että itse saneerausurakan aikana. Tarkka seuranta kattaa kaiken aina jätekuljetuksia myöten.  

"Jos hankkeen haluaa tehdä erittäin laadukkaasti, tulee rakentamisen ratkaisut miettiä tarkkaan ja pitkällä perspektiivillä. Tulokset näkyvät niin loppukäyttäjällä kuin kiinteistön omistajalla tulevien vuosien ja vuosikymmenien aikana", Palmroth tiivistää.

Nostoja ekologisesta korjausrakentamisesta Ester1:ssä

  • Hanke toteutetaan tiukkojen Gold-tason LEED-sertifikaatin ehtojen mukaisesti. Sertifikaatti huomioi myös toimitilojen saavutettavuuden julkisella liikenteellä sekä kiinteistön sijainnin asuinalueen läheisyydessä.
  • Talon vanha betonirunko hyödyntämällä vältytään rakentamasta uutta.
  • Vain 1 % alkuvaiheen purkujätteestä jäi hyödyntämättä.
  • Kiinteistön 101 omaa aurinkopaneelia katolla tuottavat noin 7 % sähkön tarpeesta.
  • Vettä säästävät hanat pienentävät vedenkulutusta 30 %.
  • Rakennusmateriaalit vähäpäästöisiä, M1-päästöluokan täyttäviä.
  • Saneerauksen aikainen sähkön- ja vedenkulutus sekä jätteiden käsittely ja kierrätettävyys raportoidaan tarkasti.
  • Kaikki kiinteistön autopaikat on varustettu latauspisteillä sähköautoja varten

Ester1:n sisäänkäynti uudistetaan täysin, ja näyttävyyttä katukuvaan tuovat mm. ensimmäisen kerroksen lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat.

Lataa Ester1-toimitilojen kohde- ja sisustusesite

Lataa kohde- ja sisustusesitteet PDF-muodossa. Tutustu Ester1:n tarjoamiin ratkaisuihin tarkemmin ja sukella sisustustyyleihin yksityiskohtaisesti.

Käsittelemme yhteystietojasi Tietosuojaselosteemme mukaisesti.
Jatka lukemista

Tilaratkaisu 48 tunnissa

Kiinnostuitko? Laske hinta-arvio ja ota yhteyttä. Saat lopullisen tarjouksen kahden arkipäivän sisällä.
Ota yhteyttä, kun etsit modernia toimitilaa erinomaisilla kulkuyhteyksillä.

Sakari Parkkinen
sakari.parkkinen@cushwake.fi
010 8368424

Niklas Forsell
niklas.forsell@cushwake.fi
010 836 8408

Joona Vuori
joona.vuori@cushwake.fi
010 836 8430

 

Käsittelemme yhteystietojasi Tietosuojaselosteemme mukaisesti.